Tweede dag

De eerste nacht slapen bijna alle baby’tjes best goed, jijzelf niet helaas. Je partner ook niet.

De kleine murmelt, maakt gekke geluidjes. Een baby ademt oppervlakkiger dan wij. Het verschonen en aankleden gaat onhandig, wat was ook weer voor en achter? Doe rustig aan, geen stress, het lukt niet om het verkeerd te doen.

Je merkt na de eerste 24 uur dat je kindje vaker wil drinken aan de borst (of fles, vandaag 20 ml per voeding). Nu de kleine uitgerust is, is het de bedoeling dat hij of zij iedere 3-4 uur een kwartier per borst drinkt zodat je beide borsten worden gestimuleerd. Het klopt dat je nog geen verandering aan je borsten merkt; er komen kleine beetjes colostrum uit. En dat is goed!

Je kindje moet minimaal 6 keer per 24 uur goed (minimaal 10 minuten) aan de borst drinken.

Plassen lukt nu vaak ook, in het luiertje zie je soms ook wat roze ‘poeder’, dat zijn uraten en is normaal de eerste week.

Alleen in boekjes lees je over het moedergevoel wat je meteen zou hebben als een baby geboren wordt. Voor iedereen is dat anders.

Moeder zijn is net zo moeilijk te omschrijven als bijvoorbeeld volwassen zijn. Het is moeilijk te bevatten dat dit jullie kindje is die voor altijd bij jullie blijft.