SEO


Een echo-onderzoek dat in de zwangerschap zal worden aangeboden, maar geen verplicht onderzoek is, is het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Dit onderzoek wordt ook wel de 20 weken echo genoemd en kan vanaf 18 tot 22 weken verricht worden. Idealiter wordt deze echo rond 19 weken zwangerschap gepland. Dit onderzoek is bedoeld om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij de baby zoals een open ruggetje of schedel.

Daarnaast zal de echoscopist tijdens deze echo alle zichtbare structuren en organen van de baby bekijken. Ook wordt de groei van de baby gemeten en zal er worden gekeken naar het vruchtwater en de placenta. Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en ook zal dit onderwerp tijdens de tweede controle besproken worden. Voor meer informatie, uitleg en video SEO

kun je ook op de website van het RIVM kijken en de folder lezen.

Groeiecho's


Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of te grote baby spreken we extra groeiecho´s (biometrie) af.

Tijdens een groei echo meten we de grootte van het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte, deze combinatie geeft een geschat gewicht. We controleren ook de hoeveelheid vruchtwater en kijken naar de ligging van de baby.Vaak zijn dit meerdere echo´s met een interval van twee weken.

Bij ons krijgt iedereen standaard groeiecho´s bij 30 en 35 weken zwangerschapsduur. 

Het kan zijn dat we meer echo´s nodig vinden. We bespreken dit altijd met jullie.

Eerste trimester SEO


De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

De baby is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat de baby tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt. Het doel van de 13 weken echo is om deze ernstige afwijkingen vroegtijdig op te sporen. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat de baby gezond is.

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke afwijkingen:

  • Open schedel
  • Open rug
  • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
  • Breuk of groot gat in de buikwand
  • Ernstige misvormingen aan het gezicht
  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan armen of benen

Je kan alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het doel van de IMITAS studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 weken echo opwegen tegen de nadelen ervan. 

Klik hier om meer te lezen over de IMITAS studie.

Het onderzoek wordt vergoed. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en als dit gewenst is, meer informatie over geven. Je wordt gecounseld of je mee wilt doen aan het onderzoek
Kijk voor informatie ook op de website van het RIVM, bekijk de video en lees de folderEr wordt tijdens de 13-weken echo niet naar het geslacht gekeken.!!


Placentalokalisatie


Meestal als vervolg op de SEO word bij een laagliggende placenta het onderzoek herhaald bij 34 weken. In onze praktijk word dan standaard de groei meebepaald. Mocht de placenta op de achterwand liggen willen we ook heel graag inwendig checken of de placenta niet te dicht bij de baarmoedermond ligt.

Pretecho (geslachtsbepaling)


Mochten jullie nog vaker naar de baby willen kijken, is ook mogelijk om een pretecho te laten maken bij ons. Deze wordt niet vergoed en kost 40 euro.

Vanaf ongeveer 14 weken is een geslachtsecho mogelijk. Gedurende deze echo is het mogelijk om je kindje te zien en je komt erachter of het een jongen of meisje is.

Je kan bij ons aangeven als je liever wilt dat de echoscopiste het geslacht opschrijft en in een envelop doet.

Vitaliteitsecho bij 7-8 weken


Een vroege echo rond 7-8 weken zwangerschap, kijkt de echoscopist of het bevruchte eitje zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het hartje klopt. Daarna kijken we of er sprake is van een meerling. 

Echoscopie kan op twee manieren gebeuren, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. Bij echo’s voor 10 weken geven we de voorkeur aan een inwendige echo. 

De vroege echo is het best te zien bij een inwendige vaginale echo. Daarom adviseren we je om voorgaand aan dit onderzoek te plassen.

Ook in een latere periode kan er toch besloten worden om over te gaan op een inwendige echo indien de uitwendige echo geen goede beeldkwaliteit geeft.

Termijnecho bij 10-12 weken


Tijdens de echo zal de verloskundige of echoscopist de baby opmeten. Deze meting is de CRL meting wat afkorting is van de Crown-Rump Length, oftewel kruin-stuit lengte. Met deze meting kan precies bepaald worden hoeveel weken (en dagen) je zwanger bent. Dit komt omdat alle baby’s de eerste 15 weken nagenoeg even hard groeien. Daarna zullen er meer individuele groeiverschillen optreden. Als de uiteindelijke uitgerekende datum na het meten van de CRL meting dus verschilt met de datum die berekend is uit de eerste dag van je menstruatie, zal altijd de echodatum aangehouden worden en de uitgerekende datum aangepast worden.