Wanneer bellen?

Bel ons op 06-53169871 bij de bevalling als:

  • de bevalling begonnen lijkt te zijn vòòr 37 weken
  • je bij je eerste bevalling twee uur weeën hebt iedere 4-5 minuten van 60 seconden
  • je vanaf je tweede bevalling een uur weeën hebt iedere 4-5 minuten van 60 seconden
  • je bloedverlies hebt meer dan een menstruatie
  • er paniek of onrust is bel je ons meteen op 06-53169871  • je vliezen gebroken zijn

10% van de bevallingen begint met het  breken van de vliezen. Soms breken wij de vliezen tijdens de bevalling. Als je vliezen breken is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Helder vruchtwater is vaak een beetje roze van kleur met witte vlokjes of zo helder als kraanwater.

Het opvallende van gebroken vliezen is dat je continu en onophoudend last van vochtverlies hebt. Dit kan een hele golf zijn of continu kleine beetjes.Is het vruchtwater niet helder, maar groen, bruin of geel van kleur, dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Bij deze kleur moet je ons altijd bellen, ook ’s nachts. Dit is een reden om in het ziekenhuis te bevallen. Bij twijfel doe je een maandverband uit je kraampakket in je onderbroek en als deze nat is kun je vaak goed de kleur beoordelen. Bij twijfel altijd ons bellen. Is het helder vruchtwater en breken je vliezen ’s nachts, dan wacht je rustig tot je regelmatige weeën krijgt of als er niets gebeurt probeer je te gaan slapen en bel je ons ’s ochtends om dit door te geven.

Vanaf het moment dat je vliezen zijn gebroken mag je niet meer vrijen en niet meer in bad totdat de weeën zijn begonnen. Ook moet je iedere 4 uur je temperatuur meten. 

Heb je koorts (38 graden rectaal) wordt dan ook met antibiotica gestart. Je mag tot 24 uur na het breken van je vliezen onder onze begeleiding bevallen.

Na 24 uur nog geen weeën? Dan ga je voor consult naar het ziekenhuis. Daar maken ze een hartfilmpje (CTG) van het kindje om de conditie te beoordelen. Is dit goed, dan wacht het ziekenhuis soms ook nog 48 uur af voordat je wordt ingeleid.

Bij het breken van de vliezen is het ook belangrijk om te weten of het hoofdje van het kindje goed is ingedaald. Dit zeggen wij tegen je tijdens de zwangerschapscontroles bij ons op de praktijk. Zit het hoofdje niet goed ingedaald, dan moet je gaan liggen en ons direct bellen. Ook ’s nachts. Wij komen dan bij je thuis controleren of het hoofdje dieper is gekomen.