De bevalling



In de zwangerschap wordt de baarmoeder, die een spier is, heel veel groter.  Van een orgaan achter je schaambotje van 100 gram groeit je baarmoeder naar tot aan je ribbenboog en weegt meer dan een kilo! Zie je baarmoeder als en ballon en je baarmoedermond is het ventiel. Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dat samentrekken heeft als gevolg dat het hoofdje drukt op je baarmoedermond en dat deze gaat verstrijken. Verstrijken is dus het korter worden van de baarmoedermond. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap gesloten, 4 centimeter lang en stevig zoals het puntje van je neus.  Als je baarmoedermond plat is, ontstaat dus de ontsluiting.

Waarom de weeën beginnen, weten we niet. Het hormoon oxytocine zorgt voor de weeën, maar hoe de aanmaak van dat hormoon wordt aangestuurd, is onbekend. Je lichaam helpt je de pijn beter te verdragen door de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers zoals het hormoon endorfine. Deze dempen een beetje de pijn en maken je wat suf en in jezelf gekeerd.

Je baarmoedermond opent zich steeds meer en uiteindelijk (als hij niet meer te voelen is), heb je volledige ontsluiting. De weeën veranderen ook en nemen in hevigheid toe naar mate de ontsluiting vordert.



Lees meer over de verschillende stadia van de bevalling:  Fases van de bevalling