Latente fase


In de latente fase (van 0-3 cm), ook wel voorbereidende fase, heb je regelmatige, matig pijnlijke weeën. De weeën komen om de 5 minuten en houden een minuut aan.In deze fase kan je de weeën nog goed opvangen en actief bezig zijn met andere dingen. De baarmoedermond gaat verstrijken (platter worden) en wordt ook zachter. Pas als de baarmoedermond helemaal plat en week is, kan de ontsluiting op gang komen.

De duur van deze fase wisselt per bevalling en duurt wat langer als het je eerste kindje is.

Actieve fase


Vanaf 3-4 cm beland je in de actieve fase. De weeën zijn nu krachtiger en ook pijnlijker. Ze komen om de 3-5 minuten en houden meer dan 1 minuut aan. Je zult je nu moeten concentreren op het opvangen van de weeën.

In deze fase vordert de ontsluiting bij je eerste kindje gemiddeld met 1 cm per 1-2 uur. Als het niet je eerste kindje is zal deze fase sneller verlopen. Vanaf ongeveer 7-8 cm beland je in de zogenoemde wanhoopsfase; deze fase is het zwaarst en de weeën zijn nu het meest pijnlijk.

Als je volledige ontsluiting hebt is de baarmoedermond voldoende open om het kindje door te laten.

Vaak voel je op het hoogtepunt van een wee dat je mee moet duwen (reflectoire persdrang).Dit gevoel wordt steeds sterker en op een gegeven moment kun je dit gevoel echt niet meer tegenhouden. Persweeën duwen je kindje een beetje naar beneden, maar jouw kracht is hierbij ook nog hard nodig. Tijdens een wee duw je met al je kracht richting je anus om zo je kindje naar buiten te duwen. Bij een eerste kindje pers je gemiddeld 1 tot 1,5 uur, bij volgende kindjes is dit vaak korter.

Als je kindje geboren is is de pijn van de heftige weeën meteen verdwenen.

Meer lezen over de bevalling?