Waar is die roze wolk?

De bevalling is achter de rug, Nu, eenmaal thuis, is de kraamperiode vaak anders dan je had verwacht. Zeker als het je eerste kind is. Weet dat roze wolken niet bestaan. Je voelt je gelukkig en verliefd op jouw kindje, maar bent ook vermoeid en herstellende. De hormonen kelderen in de eerste 48 uur na de bevalling snel naar beneden.

Lichamelijk en emotioneel verandert er veel. Wees lief voor jezelf. Jullie zijn zoekende samen en jij en je baby leren elkaar nu goed kennen. Ook kan de borstvoeding in het begin veel energie van je vragen. Hou het rustig en stel visite uit als het niet goed voelt. 

Het allerbelangrijkste de eerste twee weken is rust. Rust voor je lichaam en rust voor je geest. Ga er vanuit dat je de eerste twee weken voornamelijk bezig bent met voeden en dutjes doen. Een baby heeft een heel klein maagje, iedere 2-3-4 uur moet die gevuld worden.

In de eerste kraamweek is de kraamverzorgende er om jullie te ondersteunen. Lichamelijk herstellen en je realiseren dat jullie nu toch écht een kind hebben; ongelooflijk! Omdat de nachten gemiddeld de eerste 6 weken erg onrustig zijn ben je overdag vermoeid. Zorg voor een gevulde koelkast en als vrienden vragen of ze iets kunnen doen? Boodschappen of eten maken!
Fijne informatie:
Eerste dag

Het is gedaan! De bevalling was eigenlijk altijd anders dan verwacht, maar je hebt het gedaan! Jullie kindje is er! Dat is altijd iets om ontzettend trots op te zijn. Het leven gaat door ná jullie!

Je moet bijkomen van de bevalling, soms moet je nog in het ziekenhuis blijven. Kruip lekker in je bed en blijf daar voorlopig een beetje kamperen. Na een bevalling zit je de eerste 4 een vol met adrenaline; slapen is lastig. In bed rust je toch. Plassen brandt, met of zonder hechtingen. Je verliest ook de eerste dag relatief nog flink bloed (ruime menstruatie). Plassen onder de douche is vaak het fijnste.

De eerste 24 uur zal je kindje al een paar keer de borst te drinken. Dat is wennen voor jullie allebei.

Het leek zo eenvoudig bij andere vrouwen…

Probeer niet te stressen; je kindje is net geboren en heeft tot de geboorte goed gegeten via de navelstreng. Hou je kind dichtbij je, laat hem ruiken aan je. Het leren aanhappen aan de borst neemt tijd. Een baby’tje zoekt naar je tepel als hij honger heeft en hoe meer je tepel een puntje is, hoe makkelijker het gaat.

Als je flesvoeding geeft, krijgt je kindje 10 milliliter per keer.

Het is mooi als je kind in de eerste 24uur 4 keer borst of fles drinkt. De baby hoeft nog niet te plassen, maar na 24 uur het de baby wel gepoept hebben. Die poep is zwart en plakkerig(meconium).

Tweede dag

De eerste nacht slapen bijna alle baby’tjes best goed, jijzelf niet helaas. Je partner ook niet.

De kleine murmelt, maakt gekke geluidjes. Een baby ademt oppervlakkiger dan wij. Het verschonen en aankleden gaat onhandig, wat was ook weer voor en achter? Doe rustig aan, geen stress, het lukt niet om het verkeerd te doen.

Je merkt na de eerste 24 uur dat je kindje vaker wil drinken aan de borst (of fles, vandaag 20 ml per voeding). Nu de kleine uitgerust is, is het de bedoeling dat hij of zij iedere 3-4 uur een kwartier per borst drinkt zodat je beide borsten worden gestimuleerd. Het klopt dat je nog geen verandering aan je borsten merkt; er komen kleine beetjes colostrum uit. En dat is goed!

Je kindje moet minimaal 6 keer per 24 uur goed (minimaal 10 minuten) aan de borst drinken.

Plassen lukt nu vaak ook, in het luiertje zie je soms ook wat roze ‘poeder’, dat zijn uraten en is normaal de eerste week.

Alleen in boekjes lees je over het moedergevoel wat je meteen zou hebben als een baby geboren wordt. Voor iedereen is dat anders.

Moeder zijn is net zo moeilijk te omschrijven als bijvoorbeeld volwassen zijn. Het is moeilijk te bevatten dat dit jullie kindje is die voor altijd bij jullie blijft.


Derde dag

Ok. Nu wordt het echt lastig, de baby wil steeds vaker aan de borst. Dit komt omdat hij nu echt honger begint te krijgen en de borstvoeding bijna maar nog niet echt goed op gang is. En dat is normaal. Je voelt dat je borsten zwellen (stuwing).

Draag één of zelfs twee BH’s over elkaar om je borsten goed te ondersteunen. Het aanleggen gaat makkelijker, maar nu komt die kleine iedere twee uur om te drinken. Help! De adrenaline die je tot nu alert hield, neemt af. De eventuele hechtingen voel je nu ineens wel. De twijfel slaat toe; heb ik wel genoeg borstvoeding? Waarom wilde ik ook alweer borstvoeding geven?

Probeer je te realiseren dat dit het normale beloop is, morgen is de voeding op gang en wordt je kindje gewogen.

Je partner voelt zich wat hulpeloos, het voeden komt op jou neer. Laat het huishouden los en laat je partner dat doen. Ook hij is moe. Doe de dutjes als kan samen.

De poep is van zwart naar donkergroen veranderd en 2 keer per dag of meer plast je kind.

Als je flesvoeding geeft is het nu 30 ml per voeding.

Vandaag moet de baby ook uiterlijk aangegeven worden bij de gemeente.

Vierde dag

Als je borstvoeding geeft zit je nu op het hoogtepunt van de stuwing. Je kindje vindt het daardoor moeilijker om de tepel weer goed te pakken.

Babyblues. Je bent emotioneler dan gedacht. Waarom heeft niemand dit gezegd? Je voelt je emotioneel, moe, gespannen. Een paar keer per dag staat het huilen je nader dan het lachen.

Alles wil je in één keer goed doen als nieuwe moeder en dat gaat uiteraard niet. Neem je rust.

Slaap is heel erg belangrijk. De kraamzorg weegt jullie kindje, alle baby vallen af in de eerste dagen; tot 7% is normaal. Als aanleggen nog lastig is, is het soms nodig om even te kolven om het op gang brengen van de borstvoeding te versnellen en jou rust te geven.

Deze dag is vaak de heftigste dag.

Vijfde dag

Ineens lijkt alles veel beter te gaan.

Je borsten zijn niet meer zo hard, je kindje kan makkelijker je tepels pakken en drinkt echt lekker door. Iedere borst een kwartier lukt niet meer; na één borst lijk je kindje uitgeteld. Er komen kleine beetjes melk terug; het is gelig! De poep is nu bruin geel en de plassen worden steeds meer.

Het navelstrengetje wat nog aan je kind zit, droogt steeds meer in en begint soms ook wat te stinken. Ook normaal, laat het strengetje zoveel mogelijk boven het luiertje uit komen dan droogt het sneller in en valt het eraf.

Als je hechtingen had,halen wij tijdens ons huisbezoek de hechtingen die je aan de buitenkant ziet weg. Hun werk is gedaan en alhoewel ze oplosbaar zijn, gaan ze alleen maar meer jeuken en strak zitten.

Zesde dag

Op deze dag merk je ineens dat het makkelijker is om echt even diep te slapen.

En alhoewel je kindje nog iedere 3-4 uur moet drinken kost het voeden iets minder tijd, jullie leren elkaar al kennen! Je voelt je iets meer mens. Ontlasting is vaak ook op deze dag (of eerder).

Nadat jullie je kindje hebben aangegeven bij de gemeente is er ook een bericht naar het consultatiebureau gegaan dat er een baby is geboren. Zij komen vaak op deze dag de hielprik en de oortest doen

Dag zeven

Wat is de tijd is gevlogen ! 

De eerste kraamweek is achter de rug. Je hebt al zin om iets anders te zien dan je eigen huis. Misschien een korte wandeling? Dit is nooit een probleem voor je kindje, zolang hij of zij maar comfortabel ingepakt in de kinderwagen zit. Je voelt je nog steeds een beetje wiebelig en zwak de eerste keer dat je samen naar buiten gaat. Geen haast. Je bent de eerste week doorgekomen, het wordt nu alleen maar makkelijker. Jij en je partner zijn de experts als het om je baby gaat!