Complicaties tijdens de bevalling

Als je een ongestoorde zwangerschap hebt gehad, begint je bevalling bij ons en als de bevalling ook zonder problemen verloopt, begeleiden we je ook bij de bevalling.Maar soms ontstaan er toch complicaties bij de bevalling waardoor we de gynaecoloog vragen de bevalling over te nemen.

Veel voorkomende complicaties zijn:


Onvoldoende vorderen van de ontsluiting.

Het is gek als je goede weeën hebt, maar er is toch geen vooruitgang. Een bevalling die niet opschiet, put jou uit. Als je heel vermoeid bent, zullen de weeën ook niet zomaar weer sterker worden. Het probleem bij het onvoldoende vorderen van de ontsluiting ligt dan ook voorla bij moeder.

En je wilt voor de baby graag krachtige persweeën, want dat is voor de baby ook zwaarder.Iedere keer als je baarmoeder perst, is de placenta minder doorbloedt. Dat deel moet dus niet te lang duren.

De pijn is niet te verdragen.

Iedere vrouw ervaart de bevalling anders en ervaart ook de pijn anders. Nu is pijn bij de bevalling niet volledig te vermijden maar het is niet de bedoeling dat het traumatisch is. We gaan dan met je mee naar het ziekenhuis en blijven bij je tot je de pijnstilling hebt.


De baby heeft gepoept in het vruchtwater.

Als de vliezen breken en het vruchtwater is groen, heeft de baby gepoept in het vruchtwater. Het is onduidelijk waarom ze dat doen, maar er wordt vanuit gegaan dat ze een periode van stress hebben gehad en daardoor al hebben gepoept in het vruchtwater. Bij een normale bevalling luisteren we regelmatig naar de hartslag van de baby, maar niet continue. Bij meconiumhoudend vruchtwater wil je continue het hartje van de baby volgen met een CTG (hartfilmpje) omdat daarop beter te zien is als de baby weer een periode van stress heeft.Wij bewaken conditie van moeder en kind tijdens de bevalling. Als we twijfels hebben over de conditie van de baby tijdens de bevalling of er is sprake van koorts bij de moeder zullen we altijd preventief handelen. Dat betekent dat een thuisbevalling kan als er geen risico's aanwezig zijn en alle controles tijdens de weeen goed zijn.