Prenatale screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen als je dat wilt. Dit noemen wij wel prenataal onderzoek of prenatale screening. Je kunt screenen op chromosomale en structurele afwijking met:

 • chromosomale afwijkingen (NIPT)
 • ETSEO (13 weken echo)
 • SE0 (20 weken echo)


NIPT


Met deze niet-invasieve prenatale test wordt wat bloed bij de zwangere afgenomen. Dit bloed wordt getest waarbij gekeken wordt naar chromosoomafwijkingen, down-, edwards- en patausyndroom.

De afname van bloed bij een zwangere is vanaf 10 weken zwangerschap mogelijk. De placenta laat wat genetisch materiaal los en dat komt in de bloedbaan van moeder. Dat genetische materiaal wordt onderzocht. De NIPT brengt geen risico’s met zich mee.

Sinds april 2023 is de NIPT kosteloos.

Het is belangrijk om na te denken over de verschillende scenario´s . Wat als de NIPT een aanwijzing laat zien op een trisomie. Wat betekent deze uitslag voor jullie en hoe denken jullie samen over vervolgonderzoek.

Eerste trimester SEO


De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

De baby is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Het doel van de 13 weken echo is om deze ernstige afwijkingen vroegtijdig op te sporen. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat de baby gezond is.

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke afwijkingen:

 • Open schedel
 • Open rug
 • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
 • Breuk of groot gat in de buikwand
 • Ernstige misvormingen aan het gezicht
 • Hartafwijkingen
 • Afwijkingen aan armen of benen

Je kan alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. 

 • Klik hier om meer te lezen over de IMITAS studie.

SEO


Een echo-onderzoek dat in de zwangerschap zal worden aangeboden, maar geen verplicht onderzoek is, is het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Dit onderzoek wordt ook wel de 20 weken echo genoemd en kan vanaf 18 tot 22 weken verricht worden. Idealiter wordt deze echo rond 19 weken zwangerschap gepland. Dit onderzoek is bedoeld om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij de baby zoals een open ruggetje of schedel.

Daarnaast zal de echoscopist tijdens deze echo alle zichtbare structuren en organen van de baby bekijken. Ook wordt de groei van de baby gemeten en zal er worden gekeken naar het vruchtwater en de placenta. Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en ook zal dit onderwerp tijdens de tweede controle besproken worden. 

Voor meer informatie, uitleg en